Chlorofil w płynie

Płynny chlorofil i jego specyfika

Natalia Krajewska
Wrzesień 16 2017

Chlorofil w płynie

Bez względu na to, jaki jest poziom naszej wiedzy o chlorofilu, większość z nas słyszała o tym, że właśnie on odpowiada za zielone zabarwienie roślin. Nie da się jednak ukryć, że chlorofil może przyczyniać się również do poprawy ludzkiego zdrowia. Może się wydawać, że najlepiej zrobimy sięgając po duże ilości zielonych warzyw, tu jednak pojawia się pierwszy problem.

Obecnie wcale nie jest łatwo znaleźć takie owoce i warzywa, których wartość odżywcza jest zbieżna z tą, z jaką mamy do czynienia w momencie, gdy są one hodowane na żyznych glebach. Naukowcy starają się w związku z tym wyizolować chlorofil z zielonych tkanej i prezentować go nam w płynnej formie, ta jest bowiem lepiej przyswajalna już choćby dlatego, że w jej skład wchodzi tylko jeden składnik.

Chlorofil

Chlorofil z biologicznego punktu widzenia jest całą grupą związków chemicznych. Pojawia się nie tylko w roślinach, ale i w algach, a nawet w niektórych bakteriach. Naukowcy zwykle dzielą go na chlorofil a oraz b – najbardziej rozpowszechnione, oraz na chlorofil c oraz d, a więc ten, który pojawia się jedynie w glonach. W każdym wypadku naczelnym zadaniem chlorofilu jest przeprowadzanie fotosyntezy, umożliwiają więc roślinie lub bakterii prawidłowy rozwój i odżywianie się.

Moc chlorofilu

Zielona barwa charakterystyczna dla chlorofilu również nie jest dziełem przypadku. Przyczynia się do niej fakt pochłaniania przez chlorofil dużej części światła – zarówno czerwonego, jak i niebieskiego. Światło zielone z kolei odbija się od niego i właśnie w ten sposób powstaje kolor, który jest widoczny dla naszych oczu. Sama budowa chlorofilu nie jest skomplikowana, kluczową rolę ma tu przy tym do odegrania atom magnezu położony centralnie wśród innych pierwiastków.

Chlorofil – preparaty

Chlorofil ma wiele cech wspólnych z tlenem, nic więc dziwnego, że w medycynie ludowej zachowało się określenie „zielona krew” wykorzystane do jego opisywania. Gdy szukamy najlepszych źródeł chlorofilu, musimy wskazać na zielone części roślin. W sklepach zielarskich i niektórych aptekach dostępny jest jednak również chlorofil w formie płynnej, wcale nie mniej skuteczny.

Udostępnij