Witamina C w służbie zdrowia

Witamina C - fakty i mity

Natalia Krajewska
Październik 4 2017

Właściwości witaminy C

Witamina C nazywana też kwasem askorbinowym jest związkiem, którego właściwości nie wykorzystuje się tylko w medycynie. Można ją spotkać także w kosmetyce, choć największą popularnością cieszy się dlatego, że jest w stanie skutecznie wspierać odporność naszego organizmu.

Kwas askorbinowy to również skuteczny przeciwutleniacz, dzięki któremu nasz organizm starzeje się wolniej. Można na niego liczyć również wówczas, gdy chcemy poprawić pracę układu krążenia, coraz częściej mówi się przy tym również o skuteczności witaminy C w walce z nowotworami.

witamina c

Foto: vitac.pl

Witamina C (kwas askorbinowy) najlepsza na przeziębienie? To mit!

Ze względu na właściwości pozwalające na wzmacnianie organizmu, witamina C jest powszechnie uznawana za najlepszy lek na przeziębienie. Trudno o rozwiązanie, które częściej pojawia się w domowych apteczkach, gdy nadchodzi jesień. Tymczasem lekarze coraz częściej poddają w wątpliwość tę teorię, a ich obserwacje w 2007 roku znalazły potwierdzenie w wynikach badań naukowych. Okazało się wówczas, że stosowanie witaminy C jedynie w czasie przeziębienia, nie tylko nie skracało jego czasu, ale również nie łagodziło jego objawów.

Stosowanie witaminy C

Nieco inaczej sytuacja przedstawiała się wówczas, gdy badano pacjentów stosujących witaminę C zapobiegawczo. Tu jej wpływ był widoczny zarówno u dorosłych, jak i u dzieci, nadal jednak mieliśmy do czynienia ze stosunkowo niskim odsetkiem potwierdzonych przypadków. Nie oznacza to jednak, że profilaktyczne przyjmowanie witaminy C mija się z celem, te same badania potwierdziły bowiem jej bardzo korzystny wpływ charakterystyczny dla osób ciężko trenujących. Witamina C nie pomoże nam za bardzo, gdy infekcja jest już rozwinięta, jeśli jednak przyjmujemy ją regularnie, ryzyko wystąpienia przeziębienia będzie zdecydowanie niższe.

Witamina C - objawy niedoboru

Nasz organizm zgłasza zresztą sam zapotrzebowanie na tę witaminę, a jej niedobór może objawiać się na wiele sposobów. Najczęściej mamy do czynienia z widocznym osłabieniem naczyń włosowatych, choć częstym zjawiskiem jest także niestrawność pojawiająca się nawet wówczas, gdy nasza codzienna dieta nie znajduje dla niej uzasadnienia.

Udostępnij