Chlorofil w płynie

Wszechstronne działanie chlorofilu

Karolina Pluta
Październik 4 2017

Właściwości chlorofilu

Chlorofil to zielony barwnik, który rośliny wytwarzają, by przeprowadzać proces fotosyntezy i zmieniać substraty w substancje odżywcze, niezbędne im do życia. Chlorofil bywa także coraz częściej pożądanym suplementem diety, ponieważ uzupełnia ją o wiele wartościowych substancji odżywczych. Spożywany regularnie nadaje skórze lekko opalonego odcienia, jest więc uznawany za „płynne słońce”. Uzupełnia także suplementację witaminą D.

Chlorofil – co zawiera i jak działa na organizm?

Wspominając o wartości chlorofilu warto wspomnieć o witaminach – A, B, D oraz E. Chlorofil to cząsteczki zbudowane na podstawie atomu żelaza, a żelazo budujące go jest łatwo wchłaniane przez organizm. Oznacza to, że szpik może wytworzyć więcej czerwonych krwinek, hemoglobiny, do produkcji której niezbędne jest właśnie żelazo. Można więc stwierdzić, że chlorofil poprawia jakość krwi, regulując także poziom cukru. Pomaga także w dotlenieniu organizmu – więcej erytrocytów oznacza sprawniejszą dystrybucję tlenu. Chlorofil wpływa także korzystnie na układ trawienny. Pomaga utrzymać właściwą florę jelitową, stymulując wzrost ilości „dobrych baterii”. Warto także wspomnieć, że składnik ten reguluje pH do właściwych wartości, umożliwiających przebieg licznych procesów w organizmie.

Chlorofil eliksirem młodości

Podsumowanie zalet spożywania chlorofilu

Chlorofil ma wiele zalet, wśród których na pewno warto wymienić usprawnianie działania układu krwionośnego – powoduje on zwiększoną produkcję czerwonych krwinek, dostarcza żelaza i pomaga w wyleczeniu anemii. Zwiększa także ilość energii i dotlenia organizm, dzięki czemu lepiej się wysypiamy i jesteśmy bardziej zdolni wypełniać codzienne zobowiązania. Chlorofil wzmacnia tez układ limfatyczny i wspomaga działanie tarczycy. Co więcej, pomaga utrzymać prawidłową florę bakteryjną w jelitach, dzięki czemu trawienie jest skuteczniejsze i szybsze. Przyjmowanie chlorofilu wpływa na prawidłowe pH, czyli równowagę kwasowo-zasadową. To właśnie ona sprawia, że skomplikowane i misterne procesy biochemiczne w ciele przebiegają w sposób niezakłócony.

Udostępnij