Płynny kolagen i jego zalety
Gdy zastanawiamy się nad funkcjami kolagenu...
Coraz częściej możemy usłyszeć o tym, że zakwaszenie organizmu jest problemem ze zdrowiem, z jakim zmaga się nawet osiemdziesiąt procent mieszkańców Europy. Mimo tak dużego zagrożenia chorobą, trudno nie odnieść wrażenia, że nadal wiemy na jej temat mniej niż powinniśmy. Statystki nakazują nam myśleć o zakwaszeniu organizmu niemal jak o chorobie cywilizacyjnej, alarmujące jest zaś i to, że ma ona nieswoiste objawy.
Osoby zmagające się z tym problemem często skarżą się przede wszystkim na zwiększoną podatność na infekcje, choć zakwaszenie może też dawać o sobie znać poprzez bezsenność, uczucie zmęczenia, problemy ze strony układu trawiennego, czy też coraz poważniejsze problemy z cerą.
Foto: prodeacid.pl
Mówiąc o zakwaszeniu organizmu zarówno lekarze, jak i ich pacjenci, mają na myśli destabilizację panującej w organizmie równowagi kwasowo-zasadowej, co najczęściej jest przyczyna problemów z metabolizmem. Każdy produkt, który jest przez nas spożywany, nie pozostaje bez wpływu na nasz organizm. Co więcej, każdy wytwarza w nim swoje własne reakcje. Jeśli więc produkty kwasowe dominują, nasz organizm nie jest w stanie funkcjonować prawidłowo. Sam proces zakwaszania organizmu nie należy do najłatwiejszych, stąd też nawet przedstawiciele świata medycyny natrafiają na spore problemy podejmując wysiłki mające na celu jego opisanie.
Nie można jednak zapominać o tym, że powikłania są na tyle poważne, że zachęcają nas do podejmowania wysiłków, których celem będzie eliminacja wspomnianego problemu i stłumienie go w zarodku. Jeśli schorzenie nie jest leczone, może sprawić, że organizm będzie podatny na inne groźne choroby takie, jak choćby nadciśnienie, miażdżyca oraz cukrzyca.
Jedną z najskuteczniejszych metod pozwalających poradzić sobie z zakwaszeniem jest zastosowanie odpowiedniej diety znanej jako dieta zasadowa. Unikać należy przede wszystkim tych produktów, które są bogate w fosfor, siarkę oraz chlor. Można jednak sięgać po rozwiązania zawierające magnez oraz sód i potas, te bowiem alkalizują organizm. W czasie diety nie powinno się jeść mięsa i jajek.
Bóle stawów sprawiają, że życie staje się o wiele trudniejsze. Niestety, najczęściej...
Czytaj więcejZakwaszenie organizmu objawia się wieloma różnymi znakami, dlatego często długo szuka się...
Czytaj więcejChlorofil to zielony barwnik, którego rośliny używają w procesie fotosyntezy. Ma on także...
Czytaj więcej